Huwelijkse voorwaarden

Wist u dat sinds 1 januari 2018 de wettelijke regels voor gehuwden zijn veranderd?


Wie nu nog trouwt zonder iets bij een notaris te regelen, trouwt altijd in beperkte gemeenschap van goederen. Alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, moet na een eventuele scheiding eerlijk worden verdeeld. Had een van beide partners voor het trouwen al een eigen huis of een fors kapitaal, dan blijft dat na een echtscheiding van hem of haar.

Wilt u iets anders regelen of is er sprake van een ondernemingsvermogen dan is het vaak verstandig om huwelijksvoorwaarden op te stellen.

Maar ook belastingtechnisch kan het, in het zicht van een overlijden, verstandig zijn om tijdens het huwelijk het geldende huwelijksgoederenregime te wijzigen.

Er zijn talloze redenen waarom u zou moeten kiezen voor huwelijkse voorwaaden. Hieronder schetsen wij een aantal situaties:

  • Een eigen onderneming: Een veelvoorkomende reden om huwelijkse voorwaarden te maken. Met een eigen onderneming loopt u ondernemingsrisico's. Met huwelijkse voorwaarden kunt u het vermogen van uw partner hiertegen beschermen. Met name ook voor ZZP'ers zijn huwelijkse voorwaarden erg interessant.
  • Scheiding: Een andere veelvoorkomende reden om huwelijkse voorwaarden te maken! In de wet staat wat u wel en niet deelt bij een scheiding. In huwelijkse voorwaarden bepaalt u dat zelf en beschrijft u wat u wel en niet met elkaar deelt. Hiermee voorkomt u tevens dat bij een scheiding ook nog ruzie ontstaat over wat van wie is.
  • Spaargeld in de woning: Als een van u beiden (meer) spaargeld heeft besteed aan het huis waarin u woont, wil hij/zij dat geld misschien ook terug als het tussen u op een scheiding uitloopt. Dat kunt u regelen via het maken van huwelijkse voorwaarden.
  • Van samenwonen naar trouwen: Als u in financieel opzicht niets wil veranderen en u wilt gaan trouwen, dan kunt u door huwelijkse voorwaarden te maken daarvoor zorgen.
  • Tweede keer trouwen: Als u wilt vermijden dat u mee gaat betalen aan de alimentatie die uw partner verschuldigd is, dan kunt u dat doen door huwelijkse voorwaarden te maken.
  • Schulden: Als een van u een schuld heeft dan kunt u met huwelijkse voorwaarden ervoor zorgen dat de ander daar niet aansprakelijk voor is.
  • Buitenland: Als u wilt voorkomen dat te maken krijgt met huwelijksregels van meerdere landen dan maakt u huwelijkse voorwaarden.
  • Gezinssamenstelling: In huwelijkse voorwaarden maakt u financiële afspraken voor uw samengesteld gezin op maat. Dan hoeft u geen/minder rekening te houden met wat er in de wet is geregeld.
  • U verwacht een erfenis: Als een van u een erfenis van belang verwacht en u wilt dat tot uw eigen vermogen rekenen, dan moet u huwelijkse voorwaarden maken.

Het maken of opheffen van huwelijksvoorwaarden tijdens het huwelijk is voor veel mensen geen alledaagse handeling en velen ervaren dit als lastige materie.

Mantel Advies legt het u precies uit en wij nemen de tijd voor u om alle aspecten met u door te nemen. Samen met u bespreken wij wat in uw situatie wenselijk is. Door visualisatie en berekeningen laten wij u de (fiscale) gevolgen zien van wel of geen huwelijksvoorwaarden bij bijvoorbeeld scheiding en overlijden.

Als u besluit om “het anders” te doen, dan kunnen wij u ook helpen met de stap naar de notaris. In eenvoudige taal helpen wij u met het begrijpen van de akte, zodat u het ook echt snapt wat de notaris u stuurt.

Wilt u gebruik maken van de expertise van Mantel Advies, maak dan nu een afspraak. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.